Placeholder

TV-tip: The Queen’s Longest Reign

De BBC zendt maandagavond een documentaire uit over de regeringsperioden van de koninginnen Elizabeth en Victoria. In het programma The Queen’s Longest Reign: Elizabeth & Victoria wordt onder meer een vergelijking gemaakt tussen de regering van beide vorstinnen. Elizabeth passeert komende week het record van haar betovergrootmoeder Victoria als langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis.

De programmamakers hebben koningin Elizabeth het afgelopen jaar intensief gevolgd en hebben ook een blik deskundigen opengetrokken om de 63 jaar regeringstijd van beide vorstinnen tegen het licht te houden. Zo was de in 1901 overleden Victoria zeer uitgesproken, bemoeizuchtig, eigengereid en had ze duidelijke politieke voorkeuren. Haar gedrag en opstelling zou nu niet worden geslikt, en Elizabeth is in dat opzicht ook het tegenovergestelde van Victoria. Haar stilzwijgen is haar sterkste kracht.

Beide koninginnen kwamen op jonge leeftijd op de troon en door een onverwachte speling van het lot. Elizabeth was 25 toen haar vader George VI in 1952 stierf. Hij was zestien jaar eerder op de troon gekomen omdat zijn oudere broer Edward VIII besloot zijn hart en niet zijn plicht te volgen en plotseling, na een regering van slechts enkele maanden aftrad. Elizabeth werd daardoor opeens troonopvolgster.

Victoria was pas achttien toen ze in juni 1837 koningin werd door het overlijden van haar oom koning William IV. Die had weliswaar een hele rits kinderen, maar allemaal bij zijn vriendin en niet bij zijn echtgenote koningin Adelaide. William zelf was de derde zoon van George III en had in zijn jonge jaren geen enkel zicht op de troon, maar zijn oudere broers stierven ook zonder wettig nageslacht.

The Queen's Longest Reign: Elizabeth & Victoria is maandagavond tussen 22.00 en 23.00 uur te zien op BBC One. De presentatie is in handen van Sophie Raworth.