Troonrede Elizabeth mogelijk uitgesteld

De kans is groot dat koningin Elizabeth maandag niet haar troonrede kan houden. De vorstin zou op 19 juni de officiële opening van het Britse parlement verrichten, maar vanwege de verkiezingen in Groot-Brittannië lijkt alles vertraging op te lopen.

In de ‘Queen’s Speech’ kondigt Elizabeth jaarlijks de nieuwe plannen van haar regering aan in het parlement. Premier Theresa May, die bij de verkiezingen op 8 juni haar meerderheid in het parlement verloor, heeft volgens diverse Britse media meer tijd nodig om haar plannen op papier te zetten.

Volgens de BBC gaat het om ‘een paar dagen’ uitstel. Dat komt Elizabeth echter niet goed uit, de 91-jarige vorstin is van plan de paardenraces op Ascot bij te wonen.

Geen kroon

Elizabeth heeft haar agenda vorige maand al moeten omgooien vanwege de vervroegde verkiezingen, waarmee May juist hoopte een grotere meerderheid in het parlement te krijgen. Meestal spreekt de koningin de troonrede uit in mei. Een staatsbezoek van de Spaanse koning Felipe, dat zou samenvallen met de verkiezingen, werd verschoven. In plaats van de officiële opening van het parlement stond aanvankelijk de jaarlijkse bijeenkomst van de Orde van de Kousenband op 19 juni in de agenda van de vorstin.

In april werd al bekend dat de ceremoniële opening van het Britse parlement dit jaar versoberd is. Vanwege de vervroegde verkiezingen zou er te weinig voorbereidingstijd zijn voor een uitgebreide ceremonie. Gevolg daarvan is dat Elizabeth tijdens het voorlezen van de troonrede niet de kroon draagt. Ook wordt ze niet met een rijtuig, maar met de auto naar Westminster Hall gebracht.