Image 35

Spannend: BBC publiceert onderzoek naar spraakmakende interview Diana

Naar verwachting komt de BBC deze week met het onderzoek dat de omroep deed naar het beroemde interview dat prinses Diana in 1995 gaf aan journalist Martin Bashir. Een opperrechter heeft onderzocht hoe het gesprek tussen Diana en Bashir tot stand kon komen en volgens hem zou de journalist redactionele richtlijnen hebben geschonden dat te realiseren.

Diana’s broer Charles Spencer zou hebben aangedrongen op het onderzoek. Volgens hem heeft de BBC hem destijds misleid om zijn zus ervan te overtuigen mee te doen aan het veelbekeken programma Panorama. Bashir zou Spencer vervalste documenten hebben laten zien, die zouden moeten bewijzen dat leden van Diana’s staf werden betaald om haar te bespioneren. In 1996 werd al bekend dat er vervalste bankafschriften waren gebruikt, maar intern onderzoek van de BBC concludeerde toentertijd dat Bashir en de redacties van Panorama en BBC News geen fouten hadden gemaakt.

Uit het nieuwe onderzoek zou blijken dat Bashir’s gebruik van de vervalste documenten wel degelijk een schending zou zijn van redactionele richtlijnen en hij dus onjuist zou hebben gehandeld bij het verkrijgen van het interview. Het gesprek werd in november 1995 uitgezonden en trok een recordaantal van 22,8 miljoen Britse kijkers. Diana en prins Charles gingen kort na de uitzending uit elkaar. Het gesprek betekende voor Bashir zijn doorbraak als journalist. Diana overleed op 31 augustus 1997 aan haar verwondingen na een auto-ongeluk in Parijs.

LEES OOK:

Een verslagen Elizabeth: ‘‘De koningin is er kapot van’’

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen