Placeholder

Richard III krijgt graf in Leicester

De voormalige Engelse koning Richard III krijgt toch een laatste rustplaats in de kathedraal van de stad Leicester. Rechters van het hooggerechtshof in Londen wezen vrijdag een claim van verre familieleden van de in 1485 omgekomen monarch af om hem te herbegraven in de stad York. Dat meldden Britse media.

De resten van Richard III werden in 2012 gevonden onder een parkeerplaats in Leicester. Hij was de laatste heerser van de Plantagenet-dynastie. Hij kwam om het leven in de Slag om Bosworth Field nabij Leicester, maar zijn overblijfselen waren daarna vermist.

De verre familie wilde een graf voor hem in York omdat hij destijds vanuit die stad over het land regeerde. Het bestuur in Leicester toonde zich verheugd. De resten van Richard III worden in een tombe gelegd die op een prominente plek in de kathedraal komt te staan.

Het skelet van de koning werd gevonden door archeologen van de universiteit van Leicester. Uit latere DNA-testen bleek dat het om de monarch ging. De universiteit kreeg daarna toestemming van het Britse ministerie van Justitie om de resten een laatste rustplaats in de kathedraal te geven. De rechters vonden dat er geen reden was voor de rechtbank om daar tussen te komen.