Placeholder

Queen doet boekje open over kroning

Voor het eerst heeft koningin Elizabeth zich openhartig uitgesproken over haar kroning 65 jaar geleden. In het BBC-programma The Coronation, dat zondag wordt uitgezonden, blikt de Britse vorstin met koningshuisexpert Alastair Bruce terug op de ceremonie in 1953.

'Afschuwelijk', noemt Elizabeth de rit in de koets van Buckingham Palace naar de Westminster Abbey waar Engelse vorsten sinds 1066 worden gekroond. De vering van de koets was van leer, wat ze niet erg comfortabel vond.

Erg ongemakkelijk zit volgens de vorstin ook de Imperial State Crown. Als ze de 1,25 kilo zware kroon draagt moet ze haar hoofd erg stilhouden. 'En je kan niet naar beneden kijken om je speech voor te lezen, je moet je speech omhoog houden. Want als je naar beneden kijkt zou je je nek breken of zou hij afvallen. Er zijn dus enkele nadelen aan kronen, maar verder zijn het vrij belangrijke dingen', aldus Elizabeth.

Ook haar geborduurde jurk was met alle stiksels aan de zware kant, zodat ze vast kwam te zitten in het tapijt: 'Ik moest tegen de draad van het tapijt inlopen… Ik kon helemaal niet bewegen'. Elizabeth, nu 91, was pas 25 toen ze koningin werd na de dood van haar vader George VI in 1952, het daaropvolgende jaar werd ze gekroond.

De documentaire bevat ook informele opnames achter de schermen, waaronder beelden van zoon en erfgenaam prins Charles, toen vier jaar oud, en zijn jongere zus Anne, die onder de lange mantel van de koningin speelde. 'Dat hoort eigenlijk niet', merkt Elizabeth daarover op.

Bekijk de eerste beelden van The Coronation hier.