Image 32

Privédetective bekent schuld in zaak Harry en Meghan: ‘‘Ik had goud in handen’’

Het ene na het andere gerucht kwam de afgelopen maanden over Meghan naar buiten. Hoe komt de media eigenlijk aan die informatie? De Amerikaanse privé-detective Daniel ‘Danno’ Portley-Hanks heeft laten weten dat hij in opdracht van de Britse krant The Sun aan persoonlijke informatie van Meghan Markle is gekomen.

Volgens hem gebeurde dit in het begin van haar relatie met prins Harry. Hanks wist ondermeer Meghans social security nummer, telefoonnummer en adres te achterhalen, net als gegevens over haar familieleden. En hoewel The Sun erop gestaan zou hebben dat dit op legale wijze gebeurde, knepen ze volgens de detective een oogje toe wanneer dat niet het geval was. Dit meldt de BBC.

In Amerika hebben privé-detectives met een officiële licentie toegang tot databases vol informatie. Het is echter niet toegestaan om dat voor journalistieke doeleinden te gebruiken, wat in het geval van Meghan zo was. De BBC heeft de documenten in handen gekregen die Hanks destijds aan The Sun overhandigde. “Het was niet heel moeilijk om hier achter te komen, in principe was vrijwel alles legaal te vinden met uitzondering van de social security nummers. Als je die gegevens eenmaal hebt, dan heb je goud in handen,” vertelt Hanks.

Via hun woordvoerder hebben Harry en Meghan gereageerd op de bekentenis. “De hertog en hertogin van Sussex vinden dit een belangrijk moment om de media-industrie en de gemeenschap in het algemeen goed onder de loep te nemen. Nu bekend is geworden wat er zich heeft afgespeeld de afgelopen jaren, en nog steeds gaande is, moet daar iets aan gedaan worden. Het zorgt voor grote schade binnen families. Harry en Meghan zijn dankbaar voor de mensen die werkzaam zijn in de journalistiek en hun waarde wel weten te behouden, iets wat momenteel hard nodig is.”

De gepensioneerde Hanks werkte 40 jaar als privé-detective en richtte zich vooral op het vergaren van informatie over beroemde mensen als Michael Jackson en Jeffrey Epstein. Het interview dat Harry en Meghan aan Oprah Winfrey gaven inspireerde hem om de waarheid te vertellen. “Ik wil mijn geweten zuiveren. Ik heb ontzettend veel spijt van wat ik destijds heb gedaan en ben beschikbaar indien hun advocaten mij willen spreken. Ze kunnen alle informatie krijgen die ze willen. Ik wou dat dit nooit gebeurd was.”

LEES OOK:

Uitspraken Piers Morgan over Meghan leveren 57.000 klachten op

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.