Prins William tegen homogemeenschap: ‘Wees trots op jezelf’

Je moet trots zijn op de persoon die je bent en je hebt niets om je voor te schamen,' zegt de Britse prins William. Vorige maand nodigde de oudste zoon van prins Charles en prinses Diana leden uit de LHBT-gemeenschap (lesbo's, homo's, biseksuelen en transgenders) en het gaymagazine Attitude bij hem thuis op Kensington Palace uit om te praten over pestgedrag vanwege seksuele geaardheid. Het leidde tot een aangeslagen prins.

Het gesprek ging over over eigen ervaringen van de jongeren en van hun omgeving. Ze spraken over negatieve zelfbeelden, zelfmoordpogingen, eetstoornissen, depressie en drugsverslaving, die zelfs heeft geleid tot de (onbedoelde) dood van een bekende, allemaal gevolgen van homofobie. 'Niemand zou gepest mogen worden omwille van seksualiteit of welke andere reden ook, en niemand zou genoegen moeten nemen met de haat die deze jonge mensen hebben moeten verdragen in hun leven,' zegt prins William. Hij was geëmotioneerd door de ontmoeting.
 
Het gesprek tussen de jongeren en de prins staat in de nieuwe editie, waarvoor de prins ook poseerde voor de cover. William: 'De jonge homo's, lesbiennes en transgenders die ik door Attitude heb ontmoet hebben de grote moed om zich te uiten en hoop te geven aan mensen die nu vreselijk gepest worden. Hun gevoel van kracht en optimisme zou ons allemaal moeten aanmoedigen op te staan tegen pesten waar we het tegenkomen.'