Placeholder

Prins William positief over EU-lidmaatschap

De Britse prins William heeft zich dinsdag in bedekte termen voor lidmaatschap van de Europese Unie uitgesproken. Hij zei onder meer dat "onze vaardigheid om ons in gezamenlijke actie te verenigen met andere naties essentieel is in de steeds meer turbulente wereld. Dit is de grondslag van onze veiligheid en welvaart (..)''.

De prins is de tweede in de lijn van troonsopvolging. Hij sprak diplomaten in opleiding toe op het ministerie van Buitenlandse Zaken en zei dat 'we' ingesloten door de zee, al eeuwen open en naar buiten toe gericht hebben onderzocht wat voorbij de horizon is. Deze missie en deze nieuwsgierigheid is volgens mij wat ons stuwt in onze economie, onze cultuur, ons onderwijs, in onze strijdkrachten en onze diplomatie''.

Premier David Cameron onderhandelt deze week met de EU over andere voorwaarden voor het Britse lidmaatschap. Hij doet dat om de achterdochtige kiezers straks in een referendum over de EU 'ja' te laten stemmen. Williams grootmoeder, koningin Elizabeth II, zei vorig jaar op bezoek in Duitsland dat 'verdeeldheid in Europa gevaarlijk is'.