Prins Harry houdt media op afstand

De media zijn maar op zeer beperkte schaal welkom bij het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle. Slechts één verslaggever wordt op 19 mei toegelaten tot St George's Chapel, zo heeft een woordvoerder van Kensington Palace bevestigd.

De kapel is tenslotte klein – er kunnen 'maar' zeshonderd genodigden in – en het is een privé- en geen staatsaangelegenheid. Voor fotografen is ook geen plek. Vier uitverkorenen krijgen echter een mooie plaatsje net naast de ingang. De overige media zullen het moeten doen met persvakken of een stekje langs de route van de rijtoer na afloop van de plechtigheid.

De New York Times meldt dat de beperking te maken heeft met het feit dat de prinsen Harry en William de media verantwoordelijk houden voor de dood van hun moeder prinses Diana, ruim 21 jaar geleden. 'Het moet een beslissing zijn van de prins zelf. Ik kan me niet voorstellen dat het persteam van het paleis dit heeft geadviseerd', citeerde de krant fotojournalist Arthur Edwards (77), die van het volgen van de royals voor The Sun zijn levenswerk heeft gemaakt.

Hij is op zijn zachtst gezegd verbolgen over de persregeling. 'Ik heb er genoeg van. Er zijn wrijvingen tussen ons en hen. Volgens mij beginnen de jongens de controle over te nemen', aldus Edwards. Anders dan bijvoorbeeld hun collega's op het vasteland poseren William en Catherine, maar vaak ook Harry en nu Meghan niet bij aankomst of vertrek, maar kijken ze vaak ostentatief een andere kant op dan waar het persvak is.

Het is een gevaarlijk spel aldus een door de New York Times ondervraagde journalist, want boze kranten nemen wraak door extra te gaan wroeten in hun privéleven. Harry heeft dat de afgelopen weken al gemerkt door een reeks van sensationele artikelen in de Daily Mail, waarin het ene na het andere familielid van Meghan Markle alle ruimte kreeg om zich te beklagen over het feit geen uitnodiging te hebben ontvangen voor de bruiloft. Dat ze haar al tien jaar niet meer hadden gezien, maakte niet uit. 'Familie is familie', aldus een boze oom.

Dat de pers grotendeels buiten de deur wordt gehouden is bij andere, minder bekende leden van de koninkinklijke familie, ook voorgekomen. Harry's neef Peter Phillips, de eerste van de kleinkinderen van koningin Elizabeth die trouwde, loste het op een voor hem voordelige manier op. Hij verkocht de exclusieve rechten op foto's aan weekblad Hello.