Placeholder

Prins Harry bezoekt Oman

Prins Harry is dinsdagmorgen op het vliegveld van Muscat, de hoofdstad van Oman, verwelkomd door Sayyid Haitham, minister van erfgoed en cultuur van het sultanaat. Deze vertegenwoordigde sultan Qaboos die wegens ziekte al sinds juli niet meer in het land is.

Qaboos had Harry uitgenodigd om dinsdag de viering van de nationale feestdag bij te wonen. Het programma van Harry is nu gewijzigd en bevat voornamelijk toeristische uitstapjes, naar het fort en de soek van Nizwa en de Sultan Qaboos-moskee in Muscat.

Sayyid Haitham (54) is een neef van Qaboos. Hij wordt vaak genoemd als één van de mogelijke opvolgers van de sultan, die zelf geen nageslacht heeft. Volgens de opvolgingsregels moet de familie binnen drie dagen na het overlijden van de sultan een opvolger aanwijzen. Mocht de familie er niet uitkomen dan ligt er een verzegelde brief klaar waarin Qaboos zijn voorkeur kenbaar heeft gemaakt.

Sultan Qaboos is dinsdag 74 jaar geworden. Hij heeft de bevolking eerder deze maand in een videoboodschap laten weten dat hij tot zijn spijt niet aanwezig kan zijn op de 44e nationale feestdag die is ingesteld in 1970, het jaar dat hij via een paleiscoup de macht greep in Oman.