Prins Charles zet zich in voor boeren

Prins Charles heeft niet zoveel met grote supermarkten. Volgens hem zorgen zij ervoor dat boeren en kleine winkels niet kunnen overleven. Dat schrijft hij in de nieuwe editie van Country Life. Hij was gasthoofdredacteur van het blad vanwege zijn 65e verjaardag, donderdag.

De grote bedrijven zouden de prijzen steeds verder naar beneden drijven en daar zijn de kleine boerderijen de dupe van. Sommige van de bedrijven moeten leven van 8000 pond (9500 euro) per jaar. Mede daardoor kunnen de boerderijen geen grote investeringen doen.

In een van zijn artikelen schrijft de prins dat hij dol is op de natuur en het platteland in Engeland. "Het Britse platteland is de niet erkende ruggengraat van onze nationale identiteit." Om het beste uit het land te halen, wordt er volgens hem hard gewerkt. "Deze bijzondere mensen, met boerderijen die meestal van familie op familie overgaan, zorgen ervoor dat het platteland een magische plek is."

De prins maakt zich grote zorgen dat er over een tijdje niet meer genoeg boeren zijn. "De gemiddelde leeftijd van een boer is 58 jaar, uit recent onderzoek blijkt dat er 60.000 nieuwe boeren nodig zijn in de komende tien jaar. Ik ben bang dat we dit niet zullen halen."