Mideeast Paelstinians Britain Diplomacy

Prins Charles ontvangt uitnodiging voor Grieks feestje

De Britse prins Charles blijkt een graag geziene gast te zijn. Griekenland verwacht namelijk dat hij van de partij is voor de viering van de tweehonderdste verjaardag van de onafhankelijkheid op 25 maart. Volgens Griekse media hoopt premier Kyriakos Mitsotakis er een grote happening van te maken, met onder meer ook de aanwezigheid van de presidenten van Rusland en Frankrijk. Maar de coronapandemie kan de feestelijkheden dwarszitten.

In 1821 kwamen de Grieken in opstand tegen het Ottomaanse bewind dat het land al sinds het einde van de vijftiende eeuw controleerde. Ze kregen deels steun van de Europese grootmachten die elk zo hun reden hadden om de Ottomaanse invloed op de Balkan in te perken. De strijd om onafhankelijkheid duurde uiteindelijk tot 1832, maar de Grieken houden de begindatum van de opstand aan als hun onafhankelijkheidsdag.

Het Zuid-Europese land heeft de landen die ooit bondgenoten waren uitgenodigd. De deelnemers van de beslissende zeeslag van Navarino tegen de Ottomaanse zeemacht in oktober 1827: de Britten, Fransen en Russen. Dat leidde tot de feitelijke onafhankelijkheid van Griekenland, met de aantekening dat nog zo’n 800.000 Grieken buiten de nieuwe landsgrenzen woonden.

Toentertijd werd uit Beieren een koning geïmporteerd, Otto, die het dertig jaar volhield (1832-1862) voordat Griekenland het opnieuw probeerde met een tot koning verheven prins uit het Deense koningshuis. Dit nieuwe Griekse koningshuis, waaruit ook prins Philip, de vader van prins Charles, afkomstig is, regeerde met verschillende onderbrekingen tot 1967. De monarchie werd in 1973 officieel afgeschaft.

LEES OOK:

4x artistieke Instagramfoto’s van Eloise

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.