Oom van Catherine praat over haar opa’s dood

Een oom van Catherine heeft voor het eerst gesproken over de tragische dood van zijn vader, de opa van Catherine. De oom onthulde dat Catherines grootvader acht jaar heeft geworsteld met de neurologische aandoening MSA. Die wordt veroorzaakt door het afsterven van zenuwcellen in de hersenen.

"Mijn vader was een levendige persoonlijkheid", zei Gary Goldsmith (49). Maar MSA ontnam hem al zijn lichamelijke en geestelijke vermogens. "Het was hartverscheurend om te zien", aldus Goldsmith in London Evening Standard.

De ziekte werd in 1995 bij grootvader Ronald vastgesteld. Hij overleed uiteindelijk in 2003 op 72-jarige leeftijd. De aandoening is niet erfelijk.

Enorme schok

"Ook al was hij al 8 jaar ziek, toch was het een enorme schok toen hij overleed", zegt Goldsmith. Hij was er al erg slecht aan toe toen Catherine een relatie kreeg met prins William. Hun huwelijk heeft hij dan ook niet meer mee kunnen maken. "Hij had het geweldig gevonden", meent Catherines oom.

Gary Goldsmith heeft een stichting opgericht om geld in te zamelen voor mensen die lijden aan de progressieve aandoening. Hij heeft zijn eerste sponsoractie al opgezet. De oom maakt deel uit van een 8-koppig team dat een driesteden-fietstocht houdt van Londen naar Amsterdam en Brussel. Het team begon woensdag aan de tocht van 580 kilometer. De fietsers hadden vrijdag ruim 3700 van de gewenste 4300 euro ingezameld.