Neef koningin Elizabeth 70 jaar

De hertog van Gloucester viert dinsdag zijn 70e verjaardag. Hij heeft die titel dit jaar precies 40 jaar. Voor die tijd was de neef van koningin Elizabeth bekend als prins Richard van Gloucester.

Hij deelt met The Queen dezelfde grootvader, koning George V. Hun vaders waren broers. Als baby ging de amper 4 maanden oude prins Richard in 1944 met zijn ouders vanuit Engeland naar Australië waar zijn vader Henry, op dat moment de hertog van Gloucester, een aantal jaren gouverneur-generaal werd.

Prins Richard – uiterst rechts op de foto, naast zijn neef Michael en diens echtgenote – was niet voorbestemd om de hertogelijke titel te erven. Hij had namelijk een oudere broer, prins William. Die kwam echter in 1972 bij een vliegtuigongeluk om het leven waardoor Richard 2 jaar later na het overlijden van zijn vader diens titels als ‘Duke of Gloucester, Earl of Ulster en Baron Culloden’ overnam.

Richard is in 1972 gehuwd met de van oorsprong Deense Birgitte van Deurs, nu de hertogin van Gloucester. Samen heeft het in Kensington Palace wonende paar 3 kinderen. Koningin Elizabeth schakelt haar neef regelmatig in voor koninklijke werkzaamheden. Zo woonde hij eerder deze maand samen met zijn vrouw in Wales de herdenkingsplechtigheid bij ter gelegenheid van de 100e verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog en vertegenwoordigde hij de koningin in 2008 bij de kroning van de koning van Tonga.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen