Britain Pandemic Coronavirus Covid 19

Na 179 jaar eindelijk toestemming om lek dak Buckingham Palace te repareren

Een bijzonder bericht vanuit Groot-Brittannië. Daar is jaren geleden een lek ontstaan aan het dak van Buckingham Palace, in Londen. En nu heeft de gemeente eindelijk toestemming gegeven dit te laten verhelpen.

Het is een bijzonder verhaal. Al in 1831 werd er een lek gevonden aan (een deel van) het dak en een schoorsteen op Buckingham Palace. Het is toen op de zogenoemde werklijst geplaatst. Een lijst met klussen en reparaties die nog moeten gebeuren en waarvoor – deels – eerst toestemming nodig is. Het is niet helemaal duidelijk waarom het indienen en goedkeuren van de reparatie 179 jaar heeft moeten duren, maar gistermiddag was daar dan toch eindelijk het verlossende bericht: de reparatie mag plaatsvinden.

In 1831 regeerde koning William IV, al woonde hij niet in het paleis. Zijn nichtje Victoria maakte er later wél haar woonpaleis van. Zij regeerde als koningin van 1837 tot 1901, voor zover we weten is al die tijd het lekkende dak niet gefikst. Overigens krijgt Buckingham Palace een enorme opknapbeurt, in z’n totaliteit. Dat wordt betaald uit de jaarlijkse toelage die koningin Elizabeth krijgt. Maar die toelage is speciaal voor de renovatie wél tijdelijk met tientallen miljoenen euro’s (!) verhoogd. Wellicht krijgt het lekke dak ook wel extra prioriteit, dat bleek bij een inspectie een paar maanden terug in nog slechtere staat dan verwacht.

Lees ook:

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen