Militairen willen Andrew niet zien bij Trooping the Colour

Prins Andrew moet in juni thuisblijven tijdens de volgende viering van Trouping the Colour, de officiële festiviteiten rond de verjaardag van koningin Elizabeth. Dat vinden althans verschillende militaire topfunctionarissen, schrijft The Sunday Times.

De hertog van York maakte de afgelopen twee jaar deel uit van de militaire parade, waarin hij in zijn rol als kolonel van de Grenadier Guards te paard reed naast prins Charles, prins William en prinses Anne. Andrew nam de functie in 2017 over van zijn vader prins Philip, die met pensioen ging.

“Deelname van Andrew zou zeer waarschijnlijk de reputatie van de koningin en de monarchie schaden en hij heeft al genoeg problemen veroorzaakt”, zegt een van de militairen tegen de krant. Bronnen binnen het paleis zeggen dat er nog geen beslissing is genomen of Andrew wel of niet meedoet met de parade en aansluitend zijn gezicht zal laten zien tijdens de balkonscène.

Andrew ligt al enige tijd onder vuur vanwege zijn banden met de van seksueel wangedrag veroordeelde Jeffrey Epstein. De Amerikaanse miljardair was vorig jaar dood aangetroffen in zijn cel, in afwachting van een nieuwe rechtszaak. Hem was onder meer misbruik en mensenhandel met minderjarigen ten laste gelegd. Een van de slachtoffers van Epstein claimt ook gedwongen seks te hebben gehad met prins Andrew, die zijn publieke taken heeft neergelegd.

Nieuwe aanval

Verschillende boulevardkranten openen zondag overigens weer de aanval op Andrew. Een voormalig beveiliger zet in de Mail on Sunday vraagtekens bij zijn verklaring waar hij op 10 maart 2001 was, de avond waarop hij seks zou hebben gehad met Virginia Giuffre, toen nog minderjarig. Andrew zei zich niet te kunnen herinneren de vrouw ooit te hebben ontmoet, ondanks foto’s waarop hij samen met haar te zien is, en stelde dat hij toen alleen naar een pizzatent in Woking was geweest. Volgens de beveiliger was Andrew echter weg en keerde de hertog van York pas in “de vroege ochtend” terug op Buckingham Palace. The Sun brengt een verhaal op basis van een man die zou hebben gezien dat Andrew Giuffre zou hebben betast in een zwembad van Epstein.