Image 41

Martin Bashir reageert op commotie rondom zijn Diana-interview

Al weken is er commotie rondom het interview van voormalig BBC-journalist Martin Bashir. Hij heeft inmiddels gereageerd dat hij spijt heeft van de manier waarop hij in 1995 prinses Diana heeft overtuigd haar omstreden interview met hem te geven. Hij excuseert zich hiervoor ook bij haar zonen, William en Harry. Maar tegelijkertijd beklemtoont Bashir dat hij Lady Di nooit pijn heeft willen doen en dat volgens hem ook niet gedaan heeft.

Bashir zei zondag in een interview met The Sunday Times. Hij reageert voor het eerst op de commotie rond het omstreden gesprek waarin Diana onder meer openhartig sprak over haar ongelukkige huwelijk met prins Charles. Uit een onafhankelijk onderzoek bleek eerder deze week dat Bashir misleidende informatie had gebruikt om Diana te verleiden tot het gesprek.

“De suggestie dat ik alleen verantwoordelijk ben is onredelijk en oneerlijk’’, zegt Bashir. Hij beklemtoont dat Diana alle voorwaarden stelde voor het gesprek en dat zij zich naderhand nooit heeft beklaagd over de uitzending. Zij bleven altijd goede vrienden. Bashir betuigt ook spijt aan Charles Spencer, de broer van Diana. De journalist overtuigde de broer van de prinses om hem met haar in contact te brengen door vervalste bankafschriften te tonen. Hieruit zou blijken dat mensen aan het Britse hof werden betaald om persoonlijke informatie over Diana door te spelen. “Maar dit had geen invloed op Diana, het had geen invloed op het interview.”

De broer van Diana heeft de politie inmiddels gevraagd het onderzoek naar de gang van zaken rond het interview te heropenen. Het interview, dat in november 1995 werd uitgezonden, trok een recordaantal van 22,8 miljoen Britse kijkers. Diana en prins Charles gingen kort na de uitzending uit elkaar. Het gesprek betekende voor Bashir zijn doorbraak. De journalist vertrok vorige maand bij de BBC, volgens een verklaring om gezondheidsredenen.

LEES OOK:

Prins William onthult waar hij troost vond na overlijden Diana

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.