Krant slaat alarm over veiligheid huwelijk

De Britse veiligheidsdiensten en politie hebben nu al de kriebels voor de rijtoer van prins Harry en zijn echtgenote Meghan. Die zijn van plan na de sluiting van hun huwelijk op 19 mei in St. George's Chapel van kasteel Windsor in een open rijtuig door de hoofdstraat van het stadje te rijden. Volgens de Daily Express levert dat een enorm risico op.

'Er zijn zoveel plekken waar schutters zich kunnen verstoppen en terroristen dingen kunnen laten vallen op de stoet. De 3 kilometer lange route voert langs honderden flats, huizen, winkels en balkons die het koninklijke paar zullen overzien terwijl ze langsrijden', meldt de boulevardkrant gealarmeerd.

De Daily Express maakt zelfs een vergelijking met de Bosnische hoofdstad Sarajevo waar in de jaren negentig bezoekers van de markt vanaf de omringende bergen werden beschoten met mortieren, waarbij tientallen doden en gewonden vielen. 'Angst voor een Sarajevo-achtige aanslag bij huwelijk prins Harry en Meghan Markle', aldus de verontruste krant.

Vooralsnog worden 3000 man politie en militairen ingezet voor het huwelijk; 2,5 procent van alle beschikbare agenten in Engeland en Wales. De veiligheidsoperatie is gedeeltelijk uitdagender dan voor het huwelijk in 2011 in Londen van prins William en Kate Middleton, omdat toen door veel bredere straten werd gereden met de koets.