Koningin Elizabeth overdenkt afgelopen jaar

Koningin Elizabeth heeft haar jaarlijkse kersttoespraak gebruikt voor een terugblik op de hoogtepunten uit het afgelopen jaar. We zijn soms zo druk dat we niet toekomen aan reflectie, aldus de 87-jarige vorstin in de eerder in Buckingham Palace opgenomen toespraak.

Volgens haar is het moeilijk een balans te vinden tussen 'actie en reflectie'. Er zijn veel manieren stil te staan bij het leven, zoals het bijhouden van een dagboek of door gebed. Zelf had de koningin kunnen terugblikken bij de herdenking van haar kroning, dit jaar precies 60 jaar geleden. ''Ik werd herinnerd aan de gelofte die ik toen aflegde en wat er in die tijd allemaal is veranderd.”

De geboorte van achterkleinzoon prins George was een eveneens goede aanleiding om stil te staan, bij de waarde van familie bijvoorbeeld. In de uitzending werden beelden getoond van de doop en het maken van de traditionele foto na afloop.

Prominent

Anders dan bijvoorbeeld koning Filip of koning Willem-Alexander vertelt koningin Elizabeth, dit keer gezeten aan een tafeltje met onder meer prominent de foto van haar in 1952 overleden vader koning George VI, meer een verhaal dan dat ze een toespraak houdt.

Een aantal jaren geleden is op voorstel van prins Philip besloten er beelden onder te monteren die haar woorden onderstrepen, zoals patrouillerende militairen wanneer de vorstin haar waardering uitspreekt voor de strijdkrachten die zorgen 'dat wij in veiligheid kunnen leven'.

De Britse koningin ging woensdag traditiegetrouw naar de kerk op het landgoed Sandringham, waar zich 30 leden van de koninklijke familie hebben verzameld om gezamenlijk kerst te vieren. Prins William en Kate namen hun baby niet mee naar de kerk. De koningin begeleidde haar hoogzwangere kleindochter Zara Phillips, die volgende maand haar eerste kind verwacht.