Placeholder

Joan Collins koninklijk onderscheiden

Actrice Joan Collins en acteur John Hurt behoren tot de 1164 mensen die aan het eind van het jaar een Britse koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Op de lijst met 'New Year's Honours 2015' staan ongeveer evenveel vrouwen als mannen.

Hurt (74), die met rollen in The Elephant Man en Midnight Express twee Oscarnominaties in de wacht sleepte, wordt benoemd tot 'Knight' (ridder) in de Orde van het Britse Rijk. Collins (81), vooral bekend van de Amerikaanse soap Dynasty, gaat voortaan als 'Dame' door het leven, de vrouwelijke equivalent van 'Knight'. Dat geldt ook voor onder anderen dichteres Carol Ann Duffy, presentatrice Esther Rantzen en actrice Kristin Scott Thomas.

Collins werd in 1997 al benoemd tot 'Officer' (officier) in de Orde van het Britse Rijk vanwege haar acteerprestaties. Nu wordt ze onderscheiden voor haar liefdadigheidswerk. Collins zet zich al jaren in voor goede doelen, waaronder Action For Sick Children en het National Centre For Learning Disabilities. "Er is geen grotere eer dan deze onderscheiding van mijn land en mijn koningin. Ik ben erg vaderlandslievend en een fan van het koningshuis, dus dit is heel bijzonder", reageerde de actrice tegenover BBC News.

Eind 2013 kregen voor het eerst meer vrouwen dan mannen een koninklijke onderscheiding, nu is het fifty-fifty. De onderscheidingen gaan naar mensen die een opmerkelijke prestatie hebben geleverd, bijvoorbeeld op het gebied van wetenschap, politiek of sport. 292 mensen ontvangen dit jaar een 'British Empire Medal', 473 mensen mogen zichzelf vanaf nu 'Member' (lid) van de Orde van het Britse Rijk noemen en 243 mensen zelfs 'Officer'.