Harry en Meghan: dit weten we nu over ‘Sussexit’

Woensdagavond kondigden prins Harry en Meghan Markle via Instagram aan dat zij 'afstand nemen van hun rol als senior leden van de Britse koninklijke familie'. Dit zorgde voor grote ophef zorgde binnen (én buiten) de royals. Waarom? Niemand leek te weten van het uitzonderlijke besluit ...

Door afstand te nemen van de koninklijke familie willen Meghan en Harry een nieuwe weg inslaan. Hun wens is om financieel onafhankelijk te zijn, zich te kunnen focussen op hun familie- en privéleven en een nieuw goed doel op te richten. Maar hoe zal dit eruitzien?

Dit weten we tot nu toe

  • Prins Harry and Meghan Markle hebben ontslag genomen als senior leden van de koninklijke familie;
  • Het stel wil hun tijd verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika;
  • Ze hebben het verzoek van de koningin om het nieuws nu al naar buiten te brengen genegeerd;
  • De koningin, Charles, William en Harry hebben een stevig crisisberaad achter de rug;
  • Prins William en prins Charles zouden slechts enkele minuten voor publicatie een kopie ervan hebben ontvangen;
  • Harry en Meghan willen financieel onafhankelijk zijn, maar blijven de koningen steunen;
  • Volgens The Times wil Charles de toelage van Harry en Meghan stoppen als zij volledig afstand nemen van hun koninklijke verplichtingen.

Harry en Meghan willen hun eigen mediabeleid voeren

Op hun nieuwe, eigen website schrijft het stel dat zij van plan zijn de spelregels voor de media bij hun openbare optredens drastisch te veranderen. Het is nog niet bekend hoe dit eruit zal zien. Wel is duidelijk dat ze af willen van de traditionele Britse media en met name de tabloids. Vooral deze laatste verspreiden in hun ogen vaak ‘valse berichten’.

“De hertog en hertogin hebben ervoor gekozen om hun mediabeleid te herzien om zowel de aanstaande verandering weer te geven in hun status als leden van de koninklijke familie met financiële onafhankelijkheid, als hun wens om de toegang tot hun werk te hervormen en te verbreden”, aldus de mededeling op hun site.

LEES OOK:

De koningin is zeer teleurgesteld

Volgens bronnen van de familie was ook Elizabeth niet op de hoogte van de verklaring die Harry en Meghan naar buiten brachten. De koningin – die volgens bronnen zeer teleurgesteld is in haar kleinzoon – liet woensdagavond nog via een bericht van Buckingham Palace weten dat het gesprek met de hertog en hertogin van Sussex nog niet voorbij is:

“De gesprekken met de hertog en hertogin van Sussex zijn nog in een pril stadium”, luidt de verklaring van de koningin. “We begrijpen hun verlangen voor een andere invulling, maar dit zijn ingewikkelde kwesties die tijd kosten om aan te werken.”

De stap van Harry en Meghan is zeer omstreden

Het bericht dat prins Harry zijn positie als vooraanstaand lid van de koninklijke familie opgeeft is zeer uitzonderlijk. Zeker in de moderne geschiedenis van het koningshuis. Toch is het niet helemaal nieuw. “Het enige wat in de buurt komt, is het aftreden van koning Edward VIII in 1936”, aldus Dickie Arbiter, de voormalige perschef van Buckingham Palace, tegen de BBC.

Volgens Arbiter heeft Harry zijn hart laten spreken en niet zijn hoofd. Hij weet ook niet hoe Harry’s wens om ‘parttime’ deel te nemen aan koninklijke verplichtingen in de praktijk kan werken. Alleen al de logistiek van het pendelen tussen twee continenten lijkt problematisch. “Denk maar aan alle vluchten die nodig zijn, en de kritiek die ze daarvoor zullen krijgen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) op

Eerder deze week bezocht het stel nog het Canada House in Londen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) op

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen