Placeholder

Foto’s – Bijzondere tentoonstelling kleding koningin Elizabeth

Zeker 150 japonnen en andere kledingstukken die koningin Elizabeth in haar leven heeft gedragen worden dit jaar tentoongesteld in drie koninklijke residenties in Engeland en Schotland. Dat maakte de Royal Collection Trust, de Britse pendant van de Koninklijke Verzamelingen, donderdag bekend.

Aanleiding voor de drie exposities in Edinburgh, Londen en Windsor, is de negentigste verjaardag van de koningin. Motto van alle drie tentoonstellingen is 'Fashioning a Reign' en de gekozen kleding heeft betrekking op hoogtepunten uit het leven van Elizabeth en de Britse geschiedenis.

In elk van de drie paleizen – Palace of Holyroodhouse, Buckingham Palace en Windsor Castle – is er een verband met de daar tentoongestelde kleding. De grootste expositie is deze zomer in Buckingham Palace (23 juli – 2 oktober), maar de aftrap is op de verjaardag van de koningin in Edinburgh (21 april – 16 oktober). Windsor Castle komt het laatst aan de beurt, 17 september – 8 januari.

Kleding van de koningin is vaker getoond, maar nooit eerder is er zoveel van te zien. Bijzondere creaties die in eigen land zijn ontworpen en gemaakt voor buitenlandse bezoeken worden uitgelicht, zo liet de Royal Collection Trust weten.