Placeholder

Elizabeth viert verjaardag in Windsor

Koningin Elizabeth heeft op 21 april een aantal publieke optredens gepland. Op die manier kan het publiek haar feliciteren met haar 90e geboortedag. De officiële viering van de verjaardag is pas in juni.

Zo maakt de vorstin een korte wandeling of 'walkabout' bij Windsor Castle, waar naar verwachting veel mensen op af zullen komen. De koningin onthult kort daarvoor ook een plaquette voor de zogenoemde 'The Queen's Walkway'. Dat is een wandelroute van 6,3 kilometer die is aangelegd om Elizabeths 63 jaar op de troon – de langste regeertijd uit de Britse historie – te gedenken.

In gezelschap van echtgenoot prins Philip, die zelf in juni 95 hoopt te worden, en prins Charles en diens vrouw Camilla, ontsteekt de koningin 's avonds een lichtbaken. Dat is het eerste van meer dan duizend andere die over heel het land worden ontstoken – inclusief op de vier hoogste punten van Wales (Mount Snowdon), Schotland (Ben Nevis), Engeland (Scafell Pike) en Noord-Ierland (Slieve Donard).

Het ontsteken van 'vreugdevuren' – in verschillende vormen, van vuurpotten tot gaslampen – heeft een lange koninklijke traditie en gebeurde voor het laatst vier jaar geleden bij het diamanten regeringsjubileum van koningin Elizabeth.