Placeholder

Elizabeth toegejuicht in ‘haar’ Windsor

Koningin Elizabeth is donderdag in het zonnetje gezet in Windsor. De plaatselijke bevolking was uitgelopen om de Britse koningin te feliciteren met haar negentigste verjaardag. Elizabeth en haar man prins Philip wandelden en werden rondgereden door het plaatsje dat ze zeer goed kennen.

Vanaf het nabijgelegen Windsor Castle, waar ze bij voorkeur woont, liep Elizabeth naar het beeld van koningin Victoria, aan de voet van het mottekasteel. Daar onthulde ze een plaquette voor 'The Queen's Walkway', een wandelroute door het dorp. Terwijl Elizabeth in Windsor aan haar wandeling begon, klonken in het hele land saluutschoten voor de jarige vorstin.

Elizabeth en Philip, die in juni 95 jaar wordt, legden niet de hele wandelroute te voet af. Vanuit het open dak van een Range Rover wuifden de twee naar het publiek. Na het afleggen van de route sneed Elizabeth haar verjaardagstaart aan. Die werd gebakken door Nadiya Hussain, die vorig jaar de Britse versie van Heel Holland bakt won. Vervolgens ontmoette de jarige jet andere inwoonsters van Windsor die hun negentigste verjaardag vierden.

De Britse vorstin werd niet alleen in Windsor gefeliciteerd. Op Twitter is #HappyBirthdayYourMajesty al urenlang trending. "Bedankt voor alle tweets", reageerde Buckingham Palace via het sociale medium. Via Twitter stuurde Elizabeth 'haar beste wensen' aan iedereen die donderdag negentig wordt. "Ter gelegenheid van deze gezamenlijke gebeurtenis zend ik u mijn hartelijke felicitaties."

De feestelijkheden ter gelegenheid van Elizabeths verjaardag zijn voorlopig nog niet achter de rug. Donderdagavond steekt de koningin in gezelschap van haar man, zoon prins Charles en diens vrouw Camilla een vuurbaken aan. Gelijktijdig gaat in Groot-Brittannië en de overzeese gebiedsdelen de brand in negenhonderd andere bakens. Zelfs op de Falklandeilanden wordt het vuur ontstoken.

Ook volgende maand vinden festiviteiten plaats. In het Home Park op Windsor Castle vindt een groot feest plaats. Meer dan negenhonderd paarden en 1500 ruiters en artiesten nemen deel. Ze beelden het levensverhaal van Elizabeth uit. In juni is de officiële publieke viering van de verjaardag van de vorstin. Dan woont ze een speciale dienst bij in St. Paul's Cathedral in Londen en neemt ze de traditionele parade af. Bovendien is er voor Buckingham Palace een speciale lunch, met liefst 10.000 gasten van goededoelenorganisaties in het Britse rijk.