Files Britain Balmoral

Elizabeth en Schotland – een bijzondere band

Het zal koningin Elizabeth om meerdere redenen pijn doen dat ze niet naar Glasgow kan afreizen voor de klimaattop. De queen heeft een bijzondere band met Schotland.

Het zal koningin Elizabeth om meerdere redenen pijn doen dat ze niet naar Glasgow kan afreizen voor de klimaattop. De queen heeft een bijzondere band met Schotland.

Die band heeft ze gemeen met koningin Victoria. Zij noemde het kasteel in de Schotse Hooglanden ‘mijn geliefde paradijs’. Elizabeth brengt al haar hele leven de zomer op en rond Balmoral door. Ook na het overlijden van prins Philip reisde ze afgelopen zomer naar het noorden af.

Op één uitzondering na hadden alle koninklijke logees het sinds halverwege de negentiende eeuw dik naar hun zin op Balmoral. Hier konden en kunnen ze ver van Londen relaxen en zichzelf zijn.

Ver weg van de grote steden was Balmoral ook een perfecte plek voor liefdesgeschiedenissen. Die waren er dan ook volop. Prins Frederik Willem van Pruisen vroeg hier de Britse prinses Victoria met succes ten huwelijk. Ze trouwden in 1858.

Het was op Balmoral dat Elizabeth en Philip elkaar voor het eerst ontmoetten – en bleven ontmoeten.  Tot hij haar ten huwelijk vroeg, en zij accepteerde. In de aanloop naar hun huwelijk, in 1947, gebruikten ze het kasteel als plek waar ze konden ontsnappen aan alle aandacht.

Hun huwelijksreis brachten ze deels door op Birkhall, een huis op het landgoed. Ze raakten er zelfs een keer ingesneeuwd! Wat Elizabeth, zoals uit haar brieven blijkt, niet echt scheen te deren. Ze vond het wel gezellig…

LEES OOK:

SAMEN MET HAAR GROTE LIEFDE OP BALMORAL