Image 29

Eenzame verjaardag voor Queen Elizabeth

Queen Elizabeth viert vandaag haar 95e verjaardag. Dat is tegelijkertijd haar eerste verjaardag zonder haar man prins Philip, die begin deze maand op 99-jarige leeftijd overleed. Om die reden – en vanwege de coronamaatregelen – viert de koningin haar verjaardag dit jaar sober.

Normaal gesproken worden er op haar verjaardag kanonschoten gelost, maar dat gaat dit jaar niet door vanwege het recente overlijden van haar man. De periode van nationale rouw eindigt vrijdag, precies twee weken na het overlijden van Philip. Vorig jaar werden de schoten ook afgelast, omdat de koningin het ongepast vond vanwege de coronacrisis.

Verder viert Elizabeth haar verjaardag waarschijnlijk met een klein gezelschap, zoals ze dat ieder jaar doet. Dat doet ze meestal met een lunch op Windsor Castle. Of haar kleinzoon Harry er ook bij is, is niet zeker. Die kwam overvliegen vanuit Amerika voor de uitvaart van zijn opa, maar het is niet bekend of hij alweer terug is naar zijn hoogzwangere vrouw Meghan. 

Ieder jaar is het grote feest pas in juni, dit jaar zou dat op 12 juni zijn. Tijdens Trooping The Colour – de Britse Koningsdag – wordt de verjaardag van de koningin groots gevierd. Militaire troepen brengen die dag een eerbetoon aan Elizabeth, die dan voorheen met haar man Philip in een koets door de stad reed. Het paraderen (trooping) met de vlag (colour) is in Londen, op de binnenplaats van Horse Guards Road. Het evenement is echter voor de tweede keer in de 70 jaar dat Elizabeth regeert afgelast. Ook dit jaar moeten de Britse feestgangers – net als vorig jaar – vanwege de coronamaatregelen thuisblijven.

LEES OOK:

Britse kranten schrijven over verdriet ‘eenzame’ Queen

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.