Dit zijn de aangepaste verjaardagsplannen van prins Andrew

Het oorspronkelijke plan was dat de koningin een groot feest zou organiseren in Buckingham Palace, hij zou bevorderd worden tot admiraal en in heel het land zou de vlag uithangen om zijn verjaardag te vieren. Maar niets van dat alles.

Andrew zal zich enkele maanden geleden de viering van 60ste verjaardag nog heel anders hebben voorgesteld. Wat er nu op de agenda staat? Volgens Britse media wordt het een informeel etentje met zijn gezin in Royal Lodge, zijn woning in het park van Windsor Castle.

LEES OOK:

Afgedankt

Alleen de klokken van Westminster Abbey luidden woensdag ter ere van Andrew. En dat was louter omdat de abdij onder het gezag van de koningin staat. Andrew heeft in november zijn koninklijke functies neergelegd en de meeste organisaties van goede doelen waarvan hij beschermheer was, hebben hem afgedankt.

Epstein

Dat alles vanwege zijn vriendschap met de Amerikaanse zakenman Jeffrey Epstein, die van misbruik van minderjarige meisjes werd beschuldigd en vorig jaar, na te zijn gearresteerd, een einde maakte aan zijn leven. Epstein was daarvoor al eens veroordeeld en desondanks was Andrew hem later weer gaan opzoeken. De prins wordt er bovendien van beschuldigd zelf ook seks te hebben gehad met minderjarigen.

Rampzalig interview

In een poging alle verdenkingen te ontzenuwen besloot Andrew vorig jaar een interview te geven aan de BBC om tekst en uitleg te geven. Het vraaggesprek verliep rampzalig en de hertog van York moest uit al zijn functies terugtreden. Sindsdien wordt hij door vriend en vijand zoveel mogelijk gemeden. De gebruikelijke  felicitaties op de accounts van de prinsen Charles, William en Harry ontbraken dan ook opvallende genoeg.

Bron: ANP. Beeld: ANP