Canadezen hebben geen bezwaar tegen Harry als gouverneur-generaal

Een meerderheid van Canadezen ziet het wel zitten dat prins Harry de volgende gouverneur-generaal wordt wanneer de ambtstermijn van Julie Payette afloopt.

Dat blijkt uit een opiniepeiling die in opdracht van de National Post is uitgevoerd. Van de ondervraagden was meer dan 60 procent voor zo’n benoeming van de kleinzoon van koningin Elizabeth.

Opvallend is dat ook de weinig monarchistische Franstalige provincie Québec nog 47 procent geen bezwaar had tegen de aanstelling van de hertog van Sussex in de voornamelijk ceremoniële functie. De gouverneur-generaal is de vertegenwoordiger van de Queen in Canada. De benoeming gebeurt op voordracht van de Canadese premier. Sinds de jaren vijftig wordt de functie bekleed door geboren Canadezen. Maar voor die tijd waren het Britten, inclusief prins Arthur, een zoon van koningin Victoria.

Onder jongeren kreeg Harry maar liefst 62 procent steun. “Hij sluit aan bij hun belevingswereld en is relevanter dan de oudere generatie van het koningshuis”. Aldus de onderzoeker in een toelichting op de uitslag van de peiling.

De prins en echtgenote Meghan, die op dit moment met zoon Archie in Canada is, hebben afgelopen week aangegeven afstand te willen nemen van het rigide koninklijke bestaan en hun tijd te willen verdelen tussen Londen en Noord-Amerika. Ze hebben er net zes weken vakantie in Canada opzitten en Meghan heeft als actrice langere gewerkt in Toronto.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen