Placeholder

Britse royals staan stil bij Commonwealth Day

Koningin Elizabeth woont maandagmiddag met prins Philip, prins Charles en echtgenote Camilla en prins William en zijn vrouw Catherine in Westminster Abbey een gebedsdienst bij ter ere van de dag van het Gemenebest.

De koningin gaat maandagavond ook naar een receptie die in Marlborough House wordt aangeboden door de secretaris-generaal van het Gemenebest.

Elizabeth heeft een radiotoespraak ingesproken die maandag in de 53 landen die deel uitmaken van het Gemenebest wordt uitgezonden. De BBC zendt de boodschap van de koningin, die aan het hoofd staat van het losse verband van voornamelijk voormalige Britse koloniën, uit via de World Service.

Beluister hier de toespraak:

In haar toespraak waarvan de tekst al is vrijgegeven door Buckingham Palace stelt Elizabeth dat het Gemenebest nu relevanter is dan ooit. Het samenbrengen van mensen uit zulke uiteenlopende landen en delen van de wereld kan volgens haar enorme voordelen opleveren.

Malta

De koningin en prins Philip zijn eind dit jaar op Malta aanwezig bij de tweejaarlijkse bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders van het Gemenebest. Dat heeft Buckingham Palace bekendgemaakt.

De koningin had de vorige topconferentie in 2013 in Sri Lanka overgeslagen omdat ze op haar hoge leeftijd – Elizabeth wordt volgende maand 89 – geen lange afstanden meer meer wil afleggen. Prins Charles en zijn echtgenote Camilla gingen toen in haar plaats naar Sri Lanka.

Malta echter ligt 'om de hoek'. De koningin en prins Philip bewaren er bovendien bijzondere herinneringen aan. Ze waren er op huwelijksreis in 1947 en Philip bracht er deel van zijn tijd bij de Royal Navy door. In 2007 bij hun diamanten huwelijk gingen koningin en prins ook even langs op het eiland in de Middellandse Zee.

Charles en Camilla gaan overigens mee, ter ondersteuning van de koningin, aldus het paleis. En ongetwijfeld omdat een volgende conferentie van het Gemenebest weer op grote afstand van Londen wordt gehouden.

De president van Malta, Marie-Louise Coleiro Preca, is op dit moment in Londen en wordt daar ook ontvangen door de koningin als voorbereiding op de reis in november.