Placeholder

Britse royals herdenken ondertekenen Magna Carta

Koningin Elizabeth, prins Philip, prinses Anne en prins William waren maandag in Runnymede, Surrey. Daar herdachten ze dat het achthonderd jaar geleden is dat de Magna Carta werd ondertekend, zo laat het Britse koningshuis weten.

De Magna Carta is een belangrijk historisch verdrag uit de dertiende eeuw, waarin individuele grondrechten werden opgesteld. Het verdrag beperkte ook de koninklijke macht en verzekerde iedere verdachte van een eerlijk proces. Tijdens haar bezoek aan de plaats, waar de Engelse koning John in 1215 zijn koninklijke zegel op het document plaatste, onthulde de koningin een plaquette waarmee de achthonderdste verjaardag van het document mee wordt gevierd.

De Britse premier David Cameron was ook bij de bijeenkomst aanwezig. Hij gaf ook nog een toespraak. De Magna Carta "veranderde de wereld'', zei Cameron. Wereldwijd zijn er nog maar vier van de dertien originele kopieën van de Magna Carta over, twee daarvan liggen in de British Library. De anderen liggen in de Lincoln Kathedraal en de Salisbury Kathedraal.