A0e98b2a59356f8473940cf5b49ce695 17

Bijzonder: Zo wordt het platina regeringsjubileum gevierd

In 2022 krijgen de Britten een extra vrije dag voor de viering van het platina regeringsjubileum van koningin Elizabeth. Dat heeft de minister van Cultuur donderdag laten weten. De Queen hoopt de historische mijlpaal te bereiken op 6 februari van dat jaar en de festiviteiten zijn gepland voor het eerste weekeinde van juni.

In totaal zijn er vier achtereenvolgende dagen zijn om het 70-jarig jubileum te vieren, want de extra vrije dag wordt geplakt aan het weekeinde en de verplaatste May Bank Holiday. Het voorlopige plan is dat te doen met een mengeling van traditie en spektakel en van straatfeesten. Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk maar ook in de Gemenebest-landen waar Elizabeth ook koningin is.

Hoewel het nog eventjes duurt, gaat de Britse regering er gewoon vanuit dat de nu 94-jarige Queen ook in 2022 nog op de troon zit. Ze heeft altijd gezegd niet te zullen aftreden, dus daar hoeft geen rekening mee te worden gehouden ondanks recente geruchten dat ze op haar 95ste verjaardag een stapje terug zou doen. Echtgenoot prins Philip hoopt in juni 2021 honderd jaar te worden.

In 1952 werd Elizabeth op jonge leeftijd koningin door het overlijden van haar pas 56-jarige vader koning George VI. Haar kroning volgde een jaar later, op 2 juni 1953. Dat biedt de mogelijkheid ook in 2023 weer een feest te houden. Overigens heeft de koningin in 2022 mogelijk nog een mijlpaal te vieren. Bij leven en welzijn van haar en haar man prins Philip (die dan 101 jaar zou zijn) is er op 20 november het 75-jarig huwelijksjubileum.

LEES OOK:

4x verliefde foto’s van Märtha Louise en Durek

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.