Placeholder

Beveiliging onzichtbaar op Brits tuinfeest’

Ondanks de aanwezigheid van de Britse koninklijke familie was de beveiliging bij een exclusief tuinfeest op Buckingham Palace bijna onzichtbaar. Dat schrijft verslaggever Richard Vines van persbureau Bloomberg, één van de 8000 door koningin Elizabeth uitgenodigde gasten op de high tea.

De aanwezigen op de Buckingham Palace Garden Party dinsdag waren bijna allemaal 'gewone' mensen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de maatschappij door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen of het leger te dienen. "Een van de genoegen van het tuinfeest is dat de beveiliging bijna onzichtbaar was", aldus de journalist. "Er waren geen hekken." Medewerkers van het paleis vroegen de gasten vriendelijk of ze wat ruimte wilden maken toen de koninklijke familie eraan kwam. Een aantal aanwezigen zong Happy Birthday toen de net 93-jarige prins Philip passeerde.

Tijdens de high tea zijn in totaal 27.000 koppen thee gedronken en 20.000 sandwiches en 20.000 plakken cake genuttigd. Op het menu stonden onder meer komkommersandwiches en eiersandwiches met tuinkers. Alcohol werd niet geschonken.

Catherine

Naast koningin Elizabeth en prins Philip waren ook hertogin Catherine, prins Andrew, prinses Eugenie, prinses Anne, hertog van Gloucester Richard en zijn Birgitte aanwezig. Toen een jonge vrouwelijke gast plotseling flauwviel, haastte Catherine zich naar de gast om te zien of het wel goed met haar ging.

Vines noemt het ''hartverwarmend om een dag in een kunstmatige wereld door te brengen, waarin iedereen er prachtig uitziet en iedereen zich zo goed gedraagt''. Het tuinfeest is volgens hem een zeepbel van goede manieren waarop de regels aan niemand twee keer uitgelegd hoefden te worden, met één uitzondering: fotografie. Hoewel het maken van foto's verboden was, zijn er met mobieltjes toch aardig was kiekjes van de koninklijke familie genomen. "Een politieagent adviseerde een gast om te wachten tot niemand keek", aldus Vines.