Afscheid Harry van militaire posities buitengewoon triest

Voormalig Brits marinebaas Alan West betreurt het dat prins Harry al zijn militaire posities heeft neergelegd als gevolg van zijn wens om een stap terug te doen uit het koninklijke leven.

In gesprek met ITV noemt hij de hele situatie “buitengewoon triest”. “Ik vind het jammer dat hij na zijn uitstekende dienstjaren nu niet langer betrokken is bij het Britse leger”, aldus West. Hij was opperbevelhebber tussen 2002 en 2006.

Prins Harry was ruim tien jaar actief voor de Britse strijdkrachten. Hij volgde de militaire academie Sandhurst en werd als helikopterpiloot twee keer uitgezonden naar Afghanistan. In 2015 nam de prins na tien jaar afscheid van het leger. Na zijn terugkeer bleef hij zich wel inzetten voor zijn oude kameraden. Zo bedacht Harry de Invictus Games, waar gewond geraakte militairen zich kunnen meten met lotgenoten uit andere landen.

Sinds december 2017 bekleedde Harry naast enkele andere ere-functies, de puur ceremoniële positie van kapitein-generaal van de mariniers. Hij nam de titel over van zijn grootvader Philip, die destijds na 64 jaar een stapje terug deed.

Harry voelde zich thuis bij het leger. Het was de eerste plek waar hij zichzelf kon zijn zonder koninklijke behandeling. Zo gaf hij in 2012 toe dat hij liever ‘Captain Wales’ was dan prins Harry en in 2017 zei de hertog van Sussex dat dienen in het leger “de beste ontsnapping” was die hij ooit had gehad. “Het voelde alsof ik echt iets bereikte”, vertelde Harry. “Ik voelde me onderdeel van een team. Ik was ook geen prins, ik was gewoon Harry.” In hetzelfde interview gaf Harry destijds al aan dat hij liever van zijn koninklijke titels afzag maar dat hij bleef uit loyaliteit voor koningin Elizabeth.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen