Queen Elizabeth

10 bijzondere plaatsen en voorwerpen die queen Elizabeth bezit

Queen Elizabeth bezit meer dingen dan je misschien denkt. Zoals deze 10 bijzondere plaatsen en voorwerpen bijvoorbeeld.

1. Alle zwanen op de rivier de Theems

Elizabeth is technisch gezien (mede-)eigenaar van alle niet-opgeëiste knobbelzwanen op open water in Engeland en Wales. Ze deelt de zwanen met de Worshipful Company of Vintners en de Worshipful Company of Dyers, een regeling die dateert uit de 15e eeuw, toen de dieren nog als een delicatesse werden beschouwd. Ieder jaar worden de zwanen tijdens het vijf-dagen-durend evenement ‘Swan Upping’ geteld.

Swan Upping

2. Een tiara met 1333 diamanten

The queen bezit vele kronen en tiara’s, maar de diamanten diadeem is misschien wel haar beroemdste sieraad. Deze bestaat namelijk uit 1333 diamanten, met in het midden gele diamant van vier karaat. De diadeem werd oorspronkelijk gemaakt voor koning George VI om te dragen tijdens zijn kroning in 1821. Sinds Elizabeth de tiara in haar bezit heeft, heeft ze ‘m sinds 1952 bij elke staatsopening van het parlement gedragen.

3. Een heel stuk van de Britse kustlijn

Iets minder dan de helft van de kustlijn rond Engeland, Wales en Noord-Ierland, wordt ook bezit door de Queen.

4. Alle dolfijnen in het Verenigd Koninkrijk

In een statuut uit 1324, die werd opgesteld tijdens het bewind van koning Edward II, staat dat: ‘De koning het wrak van de zee in het hele rijk zal hebben, walvissen en steuren in de zee of elders in het rijk zullen laten vangen, behalve op bepaalde bevoorrechte plaatsen door de koning.’ De wet geldt nog steeds. Daarmee heeft de queen walvissen, steuren, dolfijnen én bruinvissen wanneer deze binnen drie mijl van het Verenigd Koninkrijk worden gevangen.

5. De Britse zeebodem

We blijven nog even onder water, want de koningin bezit technisch gezien alle territoriale zeebodem van het Verenigd Koninkrijk.

6. De beste plek in Wimbledon

De queen heeft de beste plek op Wimbledon: de Royal Box. Een stoel die net achter de zuidelijke basislijn van het veld staat.

Wimbledon

7. De grootste helder geslepen diamant ter wereld

De Grote Ster van Afrika – ook wel bekend als Cullinan I – is ’s werelds grootste geslepen diamant die een waarde heeft van zo’n 51 miljoen Dollar.

8. De trouwjurk van koningin Victoria

De jurk van koningin Victoria is onderdeel van de Royal Collection en in het bezit van de huidige koningin.

9. Alle goudmijnen van Schotland

Elizabeth bezit ook de rechten op alle goudwinning activiteiten van Schotland.

10. Haar eigen vlag

Queen Elizabeth heeft naast haar eigen wapen ook haar eigen persoonlijke vlag. Een marineblauwe vlag met een cirkel van rozen en in het midden een kroonde letter E.

Trouwjurk Victoria

LEES OOK:

‘DE 6 WERELDRECORDS VAN QUEEN ELIZABETH’

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: Mentalfloss. Beeld: Getty Images