Placeholder

Zorgen om gezondheid hertogin van Alva

De Spaanse media verkeren in opperste staat van alarm vanwege de hertogin van Alva. Mariá del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart y de Silva, 88 jaar oud inmiddels, is woensdagmorgen van het ziekenhuis overgebracht naar haar paleis Casa de la Dueñas in Sevilla, waar zich tientallen journalisten hebben verzameld om het laatste nieuws over haar gezondheid te vernemen.

De gezondheidstoestand van Cayetana, de 18e hertogin van Alva – houdster van de titel die in de Nederlandse geschiedenis synoniem is met onderdrukking en bloedbaden – is kritiek. Ze heeft longontsteking en de medische behandeling is niet aangeslagen. Er zouden ook enkele organen gestopt zijn te werken, zo meldde de krant ABC. Haar biechtvader is inmiddels op het paleis aangekomen.

De hertogin van Alva (Alba in het Spaans) is wereldrecordhoudster adellijke titels. Zo is ze 7 keer hertogin, 23 keer gravin, 19 keer markgravin, en dan is nog maar een deel meegeteld. Ze werd deze zomer genoemd als geschikte kandidaat voor de troon van een mogelijk onafhankelijk Schotland, waarop ze via haar afstamming van de bastaardzoon van koning James II aanspraak zou kunnen maken.

Vermogen

Dat haar vermogen wordt geschat op 3,5 miljard euro sprak de Schotten ook aan. Met de stapel titels komen evenzoveel privileges. De hertogin mag te paard de kathedraal van Sevilla binnenrijden en hoeft niet te knielen voor de paus. Haar peetmoeder was de Spaanse koningin Victoria, echtgenote van koning Alfonso XIII. Ze staat in hoger aanzien dan de koninklijke familie, die zich een aantal jaar geleden zorgen maakte over haar derde huwelijk met de 24 jaar jongere Alfonso Diez Carabantes. Koning Juan Carlos was tegen, maar kon in het openbaar niks zeggen.

Cayetana’s zes kinderen uit eerdere huwelijken deden dat wel en heel Spanje kon via de bladen van de familievete meegenieten. De hertogin, die net iets te vaak plastische chirurgie heeft gehad, verdeelde alvast haar erfenis, en daarmee was de kou uit de lucht.