Placeholder

Video – Prinses Cristina houdt onschuld vol

Prinses Cristina heeft donderdag bij haar eerste verhoor in de rechtszaal in Palma op Mallorca alleen antwoord willen geven op vragen van haar eigen advocaat. Ze negeerde vragen en opmerkingen van de advocaat van de burgerorganisatie 'Schone Handen'. Die acht de prinses schuldig aan het meewerken aan belastingontduiking door haar man Iñaki Urdangarín.

In de ruim twintig minuten dat de zus van koning Felipe VI in het beklaagdenbankje zat verwees Cristina keer op keer naar 'mijn man'. In hem had ze het volste vertrouwen en hij was verantwoordelijk voor alle financiële zaken, zowel privé als bij zijn stichting Nóos als bij de gezamenlijke holding Aizóon.

Dat Cristina voor de helft eigenaar was van Aizóon, dat volgens justitie werd gebruikt als dekmantel voor ten onrechte via Nóos verkregen inkomsten, was slechts om Iñaki te plezieren. De prinses tekende de jaarrekeningen en papieren zonder er ook maar enige aandacht te besteden. De creditcard die ze van haar Aizóon-rekening had, gebruikte ze ook nooit – ze kende de pincode niet eens – en dat er toch afschrijvingen mee zijn gedaan kon ze niet verklaren.

"We praatten niet over geld en zaken", echode Cristina de verklaring van haar man eerder in de week. Iñaki zei toen ook dat 's avonds over de kinderen en school werd gesproken, niet over werk. "Hij deed de financiën, ik beheerde de agenda, zowel voor de kinderen als voor de koninklijke taken", aldus de prinses. Zij heeft altijd volgehouden geen weet te hebben gehad van de werkzaamheden van haar man of de vermeende financiële malversaties die hij met zijn zakenpartner Diego Torres volgens justitie heeft gepleegd.

Cristina hoeft na haar verhoor donderdag voor de rechtbank in Palma op Mallorca voorlopig niet meer in de rechtszaal te verschijnen. Ook haar man kan het verdere verloop van de rechtszaak waarin hij het middelpunt is, op afstand volgen zolang zijn advocatenteam maar een vertegenwoordiger in de zaal heeft.