Placeholder

Video – Felipe prijst Spanje aan in kersttoespraak

Koning Felipe heeft donderdagavond in zijn kersttoespraak een gepassioneerd pleidooi gehouden voor de eenheid van Spanje. De diversiteit van het land is zijn kracht en moet door iedereen worden gekoesterd aldus de koning in zijn 13 minuten durende rede die begon met een lofzang op Spanje. "We hebben vele redenen om ons vanavond Spaans te voelen, en bewondering en respect te hebben voor Spanje. Dat is een diep gevoelde en oprechte emotie, en zorgt voor een zeer legitieme trots", aldus de koning.

De toespraak was met opzet opgenomen in het Koninklijk Paleis in Madrid, en niet zoals gebruikelijk in de koninklijke werkkamer in het Zarzuela Paleis. "Dit paleis is van alle Spanjaarden en is een symbool van onze geschiedenis die openstaat voor alle burgers die willen weten en begrijpen wat ons verleden is”, aldus de koning, die daarmee nog eens de eenheid van het land wilde onderstrepen.

Het kennen van de geschiedenis was belangrijk. "Het is verhaal dat iedereen zeker moet weten en onthouden, omdat het ons helpt ons heden te begrijpen en onze toekomst vorm te geven. Het maakt het ook mogelijk onze successen en onze fouten beter te begrijpen; omdat de geschiedenis in belangrijke mate onze identiteit bepaalt."

Door de keuze van deze bijzondere locatie ontbrak in het decor iedere verwijzing naar Kerstmis, en waren er alleen tijdens het spelen van het Spaanse volkslied aan het slot van de uitzending foto's te zien van het koninklijk gezin. In het verleden, zowel bij de eerdere toespraken van Felipe als bij zijn vader koning Juan Carlos, stonden familiefoto's altijd strategisch opgesteld en kwamen geregeld in beeld.