Placeholder

Video: Felipe en Abdullah bij uitreiking Karelsprijs

Koning Felipe van Spanje en koning Abdullah van Jordanië hebben donderdag in het stadhuis van Aken de uitreiking van de Karelsprijs 2015 bijgewoond. De onderscheiding werd dit jaar verleend aan de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz. De prijs bestaat sinds 1950 en is vernoemd naar Karel de Grote.

Hij kreeg de prijs omdat hij een 'uitstekende vertegenwoordiging voor de opleving van de Europese democratie' is, maakte de organisatie eerder bekend. Schulz is sinds 2012 voorzitter van het Europees Parlement en werd in juli 2014 herkozen. Hij hamerde er donderdag in zijn dankwoord op dat de politiek de verplichting heeft de Unie te versterken voor komende generaties.

De aanwezigheid van koning Felipe, die woensdagavond al in Aken aankwam, bij de prijsuitreiking was geen toeval. Met onder meer koning Filip van België en groothertog Henri van Luxemburg is de Spaanse koning beschermheer van de Karelsprijs, die zijn vader in 1982 ontving. Juan Carlos had ook de gewoonte de prijsuitreikingen bij te wonen. Zo was hij er in 1996 bij toen koningin Beatrix werd onderscheiden.

Koning Abdullah van Jordanië was woensdag op bezoek in Berlijn en koppelde een gang naar Aken aan zijn verblijf in Duitsland. Hij had onder meer ontmoetingen met Felipe en de eveneens aanwezige Finse president en hield een toespraak tijdens de plechtigheid.