Vast salaris voor koningin Sofía en Letizia

De Spaanse koning Juan Carlos kent dit jaar voor het eerst vaste salarissen toe aan koningin Sofía en prinses Letizia. Het Spaanse Koninklijk Huis maakte maandag bekend dat de koningin in 2014 een basissalaris ontvangt van 63.000 euro bruto en een bedrag van 69.000 euro voor representatiekosten. De echtgenote van prins Felipe krijgt 49.000 euro salaris plus 53.000 euro voor representatieve taken.

Tot nu toe baseerde de Spaanse monarch de hoogtes van de toelagen op het aantal publieke optredens van zijn echtgenote en schoondochter en werden de bedragen ook niet tot in detail bekend. Het Spaanse koningshuis wil met de nieuwe regels transparanter zijn. Koningin Sofía bezocht maandag het Spaanse postbedrijf Correos, waar ze zich liet voorlichten over nieuwe apparatuur in de postmarkt.

De koning zelf ontvangt volgens de begroting een bedrag van bijna 293.000 euro, inclusief representatiekosten. Troonopvolger Felipe incasseert volgens persbureau EFE jaarlijks 146.000 euro. Elena, de oudste dochter van de koning, heeft geen salaris ontvangen, maar alleen een bedrag van 25.000 euro voor representatieve taken. Prinses Cristina krijgt net als vorig jaar niets. Zij neemt momenteel geen openbare optredens op zich in verband met het vermeende fraudeschandaal rond haar echtgenoot Iñaki Urdangarín. Zaterdag verschijnt ze zelf voor de rechter in Palma de Mallora.

Het totale budget voor het Spaanse koningshuis in 2014 is 7.800.000 euro, 2 procent minder van vorig jaar. De werkelijke kosten zijn een veelvoud hiervan. Reiskosten en kosten voor veiligheid, voertuigen en het onderhoud van gebouwen zijn namelijk niet inbegrepen.