Spain Royalty Science

Spanning en sensatie in Spanje: majesteitsschennispleger opgepakt

Een opmerkelijk verhaal uit het Zuid-Europese land. Daar is rapper Pablo Hasél vandaag opgepakt, maar daar kwam wel eerst een bestorming van de universiteit in Noord-Spanje aan te pas. Lees even waar hij van beschuldigd wordt.

Er is aardig veel te doen om deze Pablo Hasél. Hem werd onlangs een gevangenisstraf van 9 maanden opgelegd, voor majesteitsschennis en het verheerlijken van terrorisme. Omdat hij het daar niet mee eens was, zocht hij zijn toevlucht in een universiteit in Lleida, in Catalonië.

Na een bestorming van het gebouw door de politie, kon Hasél eerder vandaag alsnog gearresteerd worden. Maar ook toen hij omsingeld was door agenten, deed hij nog omstreden uitspraken. De rapper staat bekend om zijn teksten (en uitingen op social media) over onder meer guerrillabeweging Grapo, die verboden is. De majesteitsschennis komt voort uit zijn uitspraken over oud-koning Juan Carlos, die hij ‘een maffiabaas’ noemde.

Toch krijgt Pablo Hasél wel degelijk ook bijval. De discussie over vrijheid van meningsuiting is op scherp gezet in Spanje. En een aantal bekende Spanjaarden – waaronder acteur Javier Bardem – hebben een petitie ondertekend om te proberen de gevangenisstraf van Hasél tegen te houden.

Dit is de man in kwestie, het verschansen in de universiteit bleek slechts korte tijd succesvol, even later werd hij alsnog opgepakt.

Pablo Hasél Spanje Foto Van Dw

LEES OOK:

Pieter van Vollenhoven hekelt klimaatverandering

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA, AFP / J. Martin