Spaanse prinses vervolgd voor witwassen

De Spaanse justitie verdenkt prinses Cristina van het witwassen van geld en belastingontduiking. De jongste dochter van koning Juan Carlos moet op 8 maart voor de rechter verschijnen, aldus de Spaanse krant El País dinsdag.

De prinses zou een rol hebben gespeeld in het gesjoemel met geld van stichting Noós, een liefdadigheidsorganisatie. Haar echtgenoot Iñaki Urdangarín was bestuurder van die organisatie. Hij is al langer verdacht van geknoei met miljoenen euro's die voor de stichting waren bestemd.

Rechter José Castro liet weten dat er twee belangrijke redenen zijn voor de dagvaarding van de prinses. Hij vindt dat er duidelijkheid moet komen over het mogelijke aandeel van Cristina in het schandaal. Ook wil de rechter laten zien dat iedereen voor de wet gelijk is.

De advocaten van de prinses zeggen dat Cristina zich niet schuldig heeft gemaakt aan fraude. Ze zou niet betrokken zijn geweest bij de zakelijke activiteiten van haar man en ook niet op de hoogte zijn geweest van de financiële situatie van de liefdadigheidsstichting.