Spaanse prinses Cristina gaat niet in beroep

De Spaanse prinses Cristina gaat niet in beroep tegen de dagvaarding wegens fraude en witwaspraktijken. Ze zal op 8 maart voor de rechter getuigen in de zaak van het gesjoemel met geld van een liefdadigheidsorganisatie, waarin haar echtgenoot Iñaki Urdangarín een belangrijke verdachte is.

Dat hebben de advocaten van de jongste dochter van koning Juan Carlos zaterdag laten weten. Volgens de advocaten heeft de prinses niets te verbergen.

Dinsdag werd bekend dat de prinses opnieuw wordt verdacht van witwassen en belastingontduiking. Cristina zou een rol hebben gespeeld in het gesjoemel met geld van stichting Noós. Urdangarín was bestuurder van die organisatie. Hij wordt al langer verdacht van geknoei met miljoenen euro's die voor de stichting waren bestemd.

Cristina deelde met haar man de zeggenschap over de firma Aizoon. Daar zou door fraude verkregen geld van de stichting Nóos naartoe zijn gesluisd. Cristina gebruikte dat geld voor tal van privé-uitgaven. Volgens de onderzoeksrechter moet de prinses geweten hebben van de herkomst van het geld.

De advocaten van Cristina wisten vorig jaar met succes een eerdere dagvaarding tegen de prinses van tafel te krijgen. Dat gebeurde met steun van het Openbaar Ministerie, dat ook geen aanleiding zag om Cristina aan pakken.