Naamloos

Spaanse koning strijdt al zes jaar voor behoud monarchie

Afgelopen vrijdag was het precies zes jaar geleden dat koning Felipe de troon besteeg. De avond was voor theaterbezoek, met dochters Leonor en Sofia. Daarmee wilde hij nut en noodzaak van zijn werk en de monarchie onderstrepen in een tijd dat het koningshuis door zijn vader koning Juan Carlos weer in een ongunstig daglicht staat.

Ter gelegenheid van het regeringsjubileum sprak de Catalaanse krant La Vanguardia van een ‘perfecte storm’ die zich boven het Zarzuela-paleis heeft gevormd. Felipe heeft sinds de troonswisseling op 19 juni 2014 een vrijwel foutloos parcours afgelegd en hij doet in niets denken aan zijn van zijn voetstuk gevallen vader, maar daarmee zijn de aanvallen op de monarchie niet opgehouden. Zo doet het hooggerechtshof onderzoek naar het mogelijk aannemen door Juan Carlos van miljoenen aan smeergeld.

Felipe kreeg in de afgelopen zes jaar te maken met maar liefst vier parlementsverkiezingen in vier jaar en een langdurige regeringscrisis, en met een illegaal verklaard onafhankelijksreferendum in Catalonië. Hij moest als staatshoofd de eenheid van Spanje niet alleen symboliseren maar ook verdedigen. De harde bewoordingen waarin hij dat deed, maakten hem niet bepaald populair in de deelstaat en in de rest van het land.

Spanje beleeft op dit moment met de coronacrisis de ernstigste crisis van de laatste eeuw, aldus de krant, de burgeroorlog uitgezonderd. Het koningspaar heeft zich zeer actief getoond, maar de werkzaamheden zijn grotendeels onopgemerkt gebleven, meent La Vanguardia. Vanaf volgende week gaan Felipe en Letizia op tournee door het land om in de verschillende regio’s, inclusief Catalonië, poolshoogte te nemen en degenen te danken die tijdens de pandemie in de eerste linies stonden van de strijd.

Lees ook:

Koning Felipe trots op Spaanse volk en zorgmedewerkers

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen