Placeholder

VIDEO: Spaans koninklijk gezin bezoekt prinsdom Asturië

Het Spaanse koninklijk gezin heeft zaterdag de mis bijgewoond in de Basílica de Santa María la Real de Covandonga, op de plek waar dertien eeuwen eerder in een berggrot een Mariabeeld werd gevonden dat op 8 september 1918 bij pauselijk besluit werd gekroond. Het eeuwfeest van die kroning was mede aanleiding voor het koninklijk bezoek aan het prinsdom Asturië in het noorden van Spanje.

Voor Leonor, de oudste dochter van koning Felipe en prinses van Asturië, was het haar eerste officiële bezoek aan de autonome regio waaraan ze als troonopvolger haar historische titel ontleent. Dat gebruik is in 1388 ingesteld. Uit handen van de president van de autonome deelregering van Asturië, Javier Fernández, ontving Leonor het speciaal voor deze gelegenheid gemaakte ereteken, het Kruis van de Overwinning.

Haar vader Felipe was in 1977 op dezelfde plek te gast om op zijn beurt, twee jaar na het herstel van de Spaanse monarchie, onderscheiden te worden als prins van Asturië en daarmee een eeuwenoude traditie voort te zetten. Maar er was meer zaterdag.

Er waren nog twee bijzondere herdenkingen: het eeuwfeest van het natuurpark rond Covandoga, dat nu onderdeel is van Parque Nacional de los Picos de Europa en het dertiende eeuwfeest van de grondlegging van het koninkrijk Asturië. In 718 wist de plaatselijke leider Pelayo het hoofd te bieden aan de oprukkende Moren, en het gebied voor verovering te behoeden. Asturië bleef als enig deel van Spanje christelijk en de verschijning van de Maagd Maria zou daarmee te maken hebben gehad.