VIDEO: Spaans koningspaar gniffelt: premier weggestuurd door hoveling

De Spaanse kranten pakten zaterdag fiks uit met de protocolfout van premier Pedro Sánchez. Die werd vrijdag bij de receptie ter gelegenheid van de nationale feestdag voor het oog van de camera's op zijn vingers getikt door de protocolchef van het paleis. Dit omdat hij zich na het schudden van de handen van koning Felipe en koningin Letizia met zijn vrouw naast hen opstelde, om ook de overige gasten te begroeten. Dat echter was niet de bedoeling. De premier werd gemaand door te lopen.

De blunder – meer sympathieke media spraken van een misverstand, en het kabinet van Sánchez ontkende dat er een fout was gemaakt – de 'Dia de la Hispanidad' extra pijnlijk voor de deze zomer aangetreden socialistische premier. Bij de militaire parade eerder op de dag in het centrum van Madrid was hij met gefluit en boe-geroep verwelkomd door het publiek, een lot dat eerdere premiers van socialistische huize ook te beurt viel. De nationale feestdag leeft vooral bij aanhangers van de meer nationalistische Volkspartij.

De ontvangst, zo merkten de kranten op, stond in schil contrast tot het welkom dat het koninklijk gezin kreeg. Voor het eerst kreeg toekomstig troonopvolgster prinses Leonor nu een plek naast haar vader, terwijl haar jongere zus Sofia haar gebruikelijke plaats naast koningin Letizia innam. De wijziging moest de aparte positie van de prinses van Asturië – de titel van de troonopvolgster – benadrukken.

In Catalonië werd ondertussen licht spottend bericht over de faux pas van de premier van het 'buurland' Spanje. De Catalaanse regering was net als die van Navarra en Baskenland niet vertegenwoordigd bij het defilé, maar Spaanse gezinde inwoners van Catalonië hielden vrijdag wel een grote demonstratie in Barcelona om de eenheid van Spanje te benadrukken.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen