×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Republikeinen blij met koningin Letizia

  Republikeinen blij met koningin Letizia

  Spaanse media waren gisteren meedogenloos in hun verslaggeving over de tweespalt in de koninklijke familie. Dat het niet botert tussen de koninginnen Letizia en Sofia is een publiek geheim. Eveneens is het bekend dat Letizia geen hoge dunk heeft haar schoonvader en schuinsmarcheerder koning Juan Carlos. Een videofragment waarin de spanningen tussen Letizia en Sofia te zien waren, bracht het geheim in de openbaarheid.


  Verschillende media stuurden hun verslaggevers naar de moeder van Letizia, Paloma Rocasolano, in een vergeefse poging haar om een reactie te vragen. Rocasolano werd op straat achtervolgd en lastiggevallen, maar hield haar mond. Heel anders dan een dag eerder, toen de vrouw van de Griekse kroonprins Pavlos – een volle neef van koningin Sofia, zich met gestrekt been in de discussie stortte en twitterde dat Letizia haar 'ware aard' had getoond en dat 'geen enkele grootmoeder het verdiende zo behandeld te worden'.

  Dat alles was het tegenovergestelde van wat koning Felipe met Pasen had gehoopt te bereiken. De troonswisseling in 2014 had voor spanningen gezorgd binnen de familie, mede doordat de machtsverhoudingen waren veranderd en Letizia sindsdien voorrang had boven haar schoonmoeder. Felipe, die altijd een zeer goede band had met zijn moeder, had ook wat afstand genomen tot vader Juan Carlos, wiens laatste jaren op de troon gekenmerkt werden door schandalen. Dit jaar echter moesten de breuken worden gelijmd, in elk geval tussen de hoofdrolspelers in de familie.

  Koning Juan Carlos, in januari tachtig geworden, werkte mee door voor het eerst in vier jaar weer met Pasen naar Mallorca te komen, waar de familie al jaren achtereen naar de kerk gaat. De foto's van de na het incident schijnbaar vrolijk poserende familie gingen heel Spanje rond. De missie van koning Felipe leek geslaagd. Totdat twee dagen later de filmbeelden opdoken waaruit het tegendeel bleek. 'In elke familie is wel wat', probeerde de secretaris-generaal van de socialistische partij PSOE te sussen, maar tevergeefs.

  Letizia kreeg op sociale media de wind van voren, maar er was één groep die haar actie toejuichte: de republikeinen. Die bedankten haar voor haar inzet om de instelling van de Derde Republiek (na eerdere pogingen in de negentiende en twintigste eeuw) weer een stapje dichterbij te brengen door het koningshuis in diskrediet te brengen.

  5 april 2018 - 13:04