×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Programma bezoek Spaans koningspaar bekend

  Felipe volgt voorbeeld Willem-Alexander

  Programma bezoek Spaans koningspaar bekend

  De koning en koningin van Spanje brengen volgende week een bezoek aan ons land. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdag bekendgemaakt.


  Koning Felipe VI en koningin Letizia van Spanje zijn hier woensdag 15 oktober voor een eendaags bezoek. Het paar wordt in paleis Noordeinde in Den Haag ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ook een ontmoeting met premier Mark Rutte en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer staat op het programma. Het Spaanse koningspaar wordt woensdag vergezeld door minister José Manuel Soria (industrie, energie en toerisme).

  Voorbeeld

  Felipe en Letizia zetten in Nederland hun deze zomer begonnen reeks kennismakingsbezoeken voort. Ze volgen daarbij het voorbeeld van koning Willem-Alexander en koningin Máxima die vorig jaar kort na de troonswisseling overal in Europa soortgelijke beleefdheidsbezoeken aflegden.

  Willem-Alexander bedacht dat ontmoetingen met staatshoofd, regeringsleider en parlement het meest passend zijn. Zowel de Spaanse koning Felipe als de Belgische koning Filip die het afgelopen jaar ook nieuw op de troon kwam, heeft die formule overgenomen. Wel met hier en daar een aanpassing aan de eigen wensen.

  Vorig jaar september meldden de Oranjes zich in Madrid, waar ze toen door Felipe en Letizia op het vliegveld werden opgehaald en door Felipe persoonlijk naar het paleis werden gereden voor de lunch met de toen regerende koning Juan Carlos en koningin Sofia.

  Generatie

  Felipe volgde in juni van dit jaar zijn vader koning Juan Carlos op die, toch nog verrassend, te kennen gaf dat het tijd werd de scepter over te dragen aan een nieuwe generatie. Zo moest Felipe proberen als koning, die symbool staat voor de eenheid van Spanje, het hoofd te bieden aan de steeds sterker wordende onafhankelijkheidsbeweging in Catalonië. Felipe, die goed Catalaans spreekt, ging dan ook al snel naar dit deel van zijn koninkrijk, waar hij meer krediet heeft dan zijn vader.

  De eerste ronde kennismakingsbezoeken brachten hem achtereenvolgens in het Vaticaan, Portugal, Marokko en Frankrijk. De tweede ronde voert behalve naar Den Haag, ook naar België, Luxemburg, Duitsland en Italië, zo liet het hof in Madrid eerder weten. Vorige maand was het koningspaar bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, waar ze in de wandelgangen ook koningin Máxima ontmoetten.

  7 oktober 2014 - 19:27