Placeholder

Oud-koning Juan Carlos met nieuwe boot in zeilrace

De Spaanse koning-emeritus Juan Carlos staat te trappelen om komende week deel te nemen aan de zeilwedstrijden rond het vakantie-eiland Mallorca. Dat meldt donderdag de plaatselijke Diario de Mallorca in een vooruitblik op de vakantie van de koninklijke familie op het Balearen-eiland. Juan Carlos wordt vrijdag in Palma verwacht.

Het is voor het eerst sinds 2009 dat Juan Carlos weer deelneemt aan de regatta, maar dit keer in een andere zeilklasse: boten van zes meter. De koning heeft zijn nieuwe zeilschip Bribón laten dopen, de naam die hij door de jaren heen heeft gegeven aan zijn boten. Het is nummer XVII in de reeks. Zoon Felipe heeft eveneens een ander schip, en neemt deel aan de Club Swan 50-klasse. Ook Felipe heeft de naam van zijn boot – Aifos (Sofia omgekeerd geschreven) – overgeheveld naar het nieuwe, in Finland gehuurde vaartuig.

De aanwezigheid van beide koningen in Palma heeft het aantal aanmeldingen van de media bij de Koninklijke Zeilclub flink opgedreven, aldus Diario de Mallorca. Fotografen en verslaggevers hopen dat Juan Carlos en Felipe tegelijk aan boord gaan van hun boten, al twijfelt de krant of de persdienst van het paleis daar wel op zit te wachten gezien het recent losgebarsten schandaal rond de koning-emeritus. Felipe houdt wellicht liever enige afstand tot zijn andermaal in opspraak geraakte vader.

Onduidelijk is nog wanneer koningin Letizia en haar dochters Leonor en Sofia naar Mallorca komen. Mogelijk pas op het allerlaatste moment, wanneer er een fotosessie is met het gezin en een aantal ontvangsten zijn voor de lokale gemeenschap.