Placeholder

Ex-koning Simeon II lovend over oud-koning Juan Carlos

Het gepensioneerde Spaanse koningspaar heeft in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van San Fernando in Madrid de presentatie bijgewoond van de Spaanse vertaling van de autobiografie van de Bulgaarse koning Simeon II. Het boek was eerder in het Bulgaars en Frans verschenen.

Simeon, die in 1943 als kind op de troon kwam na de plotselinge en nimmer goed verklaarde dood van zijn vader Boris III, had veel lof voor koning Juan Carlos. Hij dankte hem voor de jarenlange steun en gaf hem een warme omhelzing. Simeon was twee jaar geleden ook aanwezig bij de plechtigheid waar Juan Carlos zijn troonsafstand tekende ten gunste van zoon Felipe VI.

Simeon heeft jaren in Spanje in ballingschap gewoond alvorens de val van het communisme hem de kans gaf terug te keren naar Bulgarije, waar hij zelfs even premier werd. Simeon huwde ook met een Spaanse, en zijn kinderen groeiden in Spanje op. Juan Carlos noemde zijn vriend "een bijzondere man, en niemand die dit boek leest zal daar aan twijfelen. Een man ook met een unieke bestemming, een koning die zijn land enorm lief heeft", aldus de koning-emeritus.

Simeon is altijd welkom gebleven in koninklijke kringen. Zo zat hij in 2012 bij het diamanten regeringsjubileum van de Britse koningin Elizabeth naast haar op de eerste rij, en was hij eind april ook te gast bij de viering van de zeventigste verjaardag van de Zweedse koning Carl Gustaf. Ook met de Oranjes hebben Simeon en echtgenote Margarita goede banden.