Placeholder

Ophef over tutoyeren Spaanse koning Felipe

Een Spaanse televisieverslaggever heeft zondagavond een stortvloed van kritiek over zich heen gekregen omdat ze koning Felipe tutoyeerde. Maria Victoria Albertos van Telecinco interviewde de koning bij de EK-basketbalfinale Spanje - Litouwen in Lille.

"Je was bij de spelers na afloop van de wedstrijd, bij de voorbereiding toen ze in Madrid speelden en je beloofde je agenda vrij te maken als ze de finale haalden", aldus Albertos. Ze betrapte zichzelf op het laatste nippertje, toen ze bij haar slotvraag jij inwisselde voor u.

Koning Felipe liet zich niet van de wijs brengen en beantwoordde de vragen, maar de sociale media in Spanje ontploften. "Waar haalt deze tante het lef vandaan de koning met jij aan te spreken", was nog een van de vriendelijkste reacties op Twitter. "Heeft dan niemand meer respect? Vandaag is het de koning, vorige week was het mijn 87-jarige moeder", klaagde iemand over de plaag van informaliteit.

Getrouwd

Humor was er ook. "De laatste televisieverslaggever die de koning met jij mocht aanspreken, is nu met hem getrouwd", merkte iemand op, onder verwijzing van zijn huwelijk met nieuwslezeres Letizia Ortiz. Anderen vonden dat 'jij' in de 21e eeuw best moest kunnen. "Wie vasthoudt aan u voor de koning kan beter terugkeren naar de 16e eeuw."

De Deense koningin Margrethe nam eerder dit jaar wel aanstoot toen een jonge Deense verslaggever haar tijdens een persconferentie met de informele vorm aansprak. Zij hechtte aan de correcte omgangsnormen.